Foxhol is een dorp in de gemeente Midden-Groningen (voorheen Hoogezand-Sappemeer), in de provincie Groningen.

Het dorp zou volgens overlevering zijn naam danken aan Nittert Fox, die vlakbij in 1499 een veldslag verloor tegen de stad-Groningers. Een andere verklaring is dat de naam, net als bij het nabijgelegen Foxham, is ontleend aan de vossen die er leefden. Er werd al in 1460 melding gemaakt van het gehucht “Vossehol”.

Foxhol is vooral bekend geworden doordat de Groninger industrieel W.A. Scholten er in 1842 zijn eerste aardappelmeelfabriek bouwde. Dat was het begin van het Scholten-concern, dat in de negentiende eeuw aan de basis stond van de industriële ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën. Zo’n zestig jaar lang, tot 2005, werd hier de Brinta gemaakt. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd het bedrijf opgenomen in het AVEBE-concern.

Foxhol was een van de plaatsen waar huizen werden gebouwd voor de Zuid-Molukkers die begin jaren vijftig naar Nederland kwamen.

Vanaf 2010 kreeg een deel van Foxhol een facelift, met woningbouw op de plaats van de flats aan de Pluvierstraat en een nieuw multifunctioneel centrum.

Religie

De Hervormden van Foxhol kerkten van oudsher in de kerk van Kropswolde, de Katholieken gingen naar de mis in de Sint-Martinuskerk in Foxham. Foxhol heeft twee eigen kerken:

Rehoboth (1881). In dit kerkje vond in het jaar van de bouw de oprichtingsvergadering plaats van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland. Eind twintigste eeuw werd het gebouw gebruikt door de evangelische Rafael Gemeenschap Evangelie Gemeente.
De Petruskerk (1995) van de Molukse gemeenschap. Op deze plek stond vanaf de jaren zestig een houten Molukse kerk. De klok die door Molukkers uit het moederland was meegenomen, werd in 2007 gestolen en kort erop zonder klepel en ophangingspen teruggevonden.

Geboren in Foxhol

  • Gerrit Imbos (21 juli 1921), hellingknecht, verzetsstrijder († 4 mei 1943)
  • Willem Frederik Jonkman (10 november 1893), leraar, verzetsstrijder († 18 maart 1945)
  • Klaas Nieboer (14 augustus 1925), verzetsstrijder († 22 augustus 1944)
  • Jan Evert Scholten (11 juni 1849), industrieel († 17 september 1918)